Wednesday, 11 December 2013

Adab-adab musafir yang sunat dilakukan




 
 
 
Musim2 cuti sekolah nih mesti ramai yg bawak anak2 dan family pergi bercutikan....so saja2 share kat sini adab-adab musafir yang sunat dilakukan...sambil2 bercuti..boleh kita tambahkan lagi pahalakan...InshaAllah....
 
Berikut diantara perkara-perkara sunat yang boleh kita amalkan.
 
1) Memulakan perjalanan pada hari Khamis
Rasulullah suka memulakan perjalanannya pada hari Khamis (Riwayat al-Bukhari)
 
2) Memulakan perjalanan pada waktu malam
Rasulullah bersabda "Berjalanlah pada waktu malam kerana bumi dijadikan lebih pendek pada waktu malam" (Riwayat Abu Dawud)
 
3) Tidak bermusafir sendirian
Rasulullah mengingatkan; "Jika manusia mengetahui bahaya bermusafir sendirian sebagaimana yang aku ketahui, tentu mereka enggan bermusafir sendirian" (Riwayat al-Bukhari)
 
4) Mengucapkan selamat tinggal kepada ahli keluarga
Amalkan doa Rasulullah: "Aku serahkan kamu kepada Allah yang tidak pernah mensia-siakan simpanan yang ditinggalkan kepadaNya" (Riwayat Ahmad)
 
5) Berdoa ketika bermusafir
Sabda Rasulullah: "Tiga doa yang pasti akan dikabulkan Allah ialah doa orang teraniaya, doa orang dalam perjalanan dan doa orang tua terhadap anaknya." (Riwayat al-Tirmizi)
 
6) Segera pulang apabila urusan sudah selesai
Rasulullah menyatakan: "Perjalanan adalah sebahagian daripada azab. Dia tidak dapat makan enak dan minum sepuas-puasnya serta tidur dengan nyenyak. Apabila seorang daripada kamu sudah menyelesaikan hajatnya, segeralah kembali kepada keluarganya." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
 
 
 


Monday, 9 December 2013

3 Sahabat Berkhatan

Alhamdulillah pada minggu lepas 30/11/2013 anak saya dan 2 org anak saudara saya telah selamat dikhatankan di Gombak Medical Centre.

Malam sebelum tuh adik beradik sebelah saya dn husb berkumpul dirumah..so buatlah doa selamat sket dan kelah2 mkn...panggil jiran2 terdekat jer...

So pagi tuh...mmg saya tk dpt ikut diorg pegi ke klinik..husb, atok dan bapak2 saudara diorg jer yg pergi temankn...saya ke pasar dan sibuk dgn urusan di dapur sbb masih ramai adik beradik lain dirumah...balik je dr pasar dpt panggilan dr husb....katanya adam mengamuk cam org gila takut n tk nk berkhatan...husb saya dh pening kepala dan dh tak tau nk buat apa...so husb saya pas hp tuh kt dia...saya bg la sket kata2 motivasi kt dia...mmg dgr la dia dok menangis ketakutan time tuh...

Anak saya nih mmg berbeza ngan sepupu dia yg 2 lagi tuh...yg 2 org lagi tuh mmg relax jer sbb diorg tk pikir sgt pasal benda tuh....senyum jer diorg time nk pegi ke klinik tadi....anak saya nih...terlalu byk memikir dn mengkaji...habis dicungkilnya segala benda pasal berkhatan nih...pantang ada jer member dia berkhatan sibuk dia bertanya mcm2 kt kwn dia...kt saya nih lagi la...hari2 dia tanya mcm2...kekadang malas nk layan...bila saya ckp tk sakit...dia tetap tk percaya...ada ker dia bleh tanya saya sakit berkhatan ngan sakit bersalin mana lagi sakit...huhuhu.

So bila dpt tahu keadaan dia camtuh...mula la rasa risau..kalau dia tk khatan gak kali nih...dh nk mengadap lagi keadaan mcm nih nnti..saya pon terus kelam kabut drive keta pegi ke sana...dlm keta dok memikir mcmmana la cara saya nk pujuk dia lagi...smbil drive tuh mmg byk2 la berdoa padaNya agar dipermudahkan segalanya...

Sampai jer klinik tgk anak sedara yg 2 tuh dh selesai...tanya diorg mana adam...rupanya dh masuk pun bilik berkhatan..tk lama lepas tuh nmpak dia ngan husb keluar dr bilik...alhamdulillah..mmg syukur sgt rasa time tuh...dgr citer husb masa time berkhatan tuh baru la dia ckp..sakit sket jer...huhu...takut jer lebih!!! Dia mmg relax jer time berkhatan tuh sbb dia suspect lebih teruk dr tuh...siap dia gelak pulak bila dgr org sblh menjerit time berkhatan...
Nih la anak saya adam...time nih dh selesai berkhatan..

Ini anak abang saya...afif..

Anak kakak saya...muadz


Sumer muka berkerut...masa nih ubat tahan sakit dh habis kut..


Haaa...nih gambar hari yg ke-5...dh ok dh time nih....



Monday, 25 November 2013

Tempat Yang Haram Dilawati


Hukum HARAM sekiranya kita sengaja melawati negeri-negeri kaum terdahulu yang telah Allah binasakan kerana kekafiran mereka. Namunpun demikian sekiranya berniat untuk mengambil pengajaran, maka DIHARUSKAN dengan syarat tidak terlalu lama berada di kwsn tersebut.

Ketika Rasulullah melintasi Hijr (tempat kaum Thamud) dlm perjalanan ke Tabuk, Baginda bersabda;
"Janganlah engkau memasuki tempat bangsa-bangsa yang diazab ini melainkan sambil menangis agar tidak menimpa kamu apa yang menimpa mereka" Lalu Bagin da menutup wajahnya, lalu mempercepatkan langkah kenderaannya hingga meninggalkan tempat tersebut" Riwayat al-Bukhari dan Muslim.



Tempat Larangan

Madyan (Arab Saudi)
 Allah menghancurkan negeri Madyan kerana mengingkari dakwah Nabi Syuaib

Ashabulukhdud (Arab Saudi)
Raja Himyar membunuh kaum Mukminin, lalu Allah menghancurkan negeri mereka.

Hijr (Arab Saudi)
Allah membinasakan kaum Thamud kerana mendustakan dakwah Nabi Soleh.

Ahqaf (Yaman)
Allah membinasakan kaum 'Ad kerana mendustakan dakwah Nabi Hud.



Sumber Rujukan : Majalah al-Ustaz

Puasa Sunat & Puasa Haram

Puasa Sunat

  • Puasa sunat 6 hari (puasa enam) pada bulan Syawal khususnya selepas Aidilfitri (berturut-turut enam hari adalah lebih afdal)

  • Hari Isnin dan Khamis setiap minggu

  • Puasa Hari Asyura (10 Muharram)

  • Puasa 9 Zulhijjah (sempena wukuf di Arafah) bagi orang-orang yang tidak mengerjakan haji pada tahun itu.

  • Puasa hari 13, 14 dan 15 setiap bulan

  • Puasa hari 28, 29 dan 30 setiap bulan

  • Puasa Nisfu Syaaban (15 Syaaban)

Puasa Haram

  • Hari Raya Aidilfitri (1 Syawal)

  • Hari Raya Aidiladha (10 Zulhijjah)

  • Tiga hari Tasyriq  (11,12 dan 13 Zulhijjah)

  • Hari syak iaitu hari yang diragui antara 30 Syaaban atau sudah masuk 1 Ramadhan.

Wednesday, 20 November 2013

Result UPSR atiqah

kikiki..dh lama kuar result baru nk update kt sini...dh basi dh kata orang....hahahha..

Syukur Alhamdulillah kerana anak saya dapat jugak 5A utk peperiksaan UPSR baru2 nih....sbnrnya saya tk berdebar pun masa anak saya nk ambil result...sbb saya tidak menaruh harapan tinggi agar anak saya dpt 5A...tp masa anak saya tunjuk result tuh kat sana smbil menangis gembira...airmata saya mengalir jugak akhirnya dan sebak sgt2...sbb saya tahu anak saya mmg berusaha gigih utk dapatkannya....dan saya sgt gembira bila melihat anak saya gembira dgn hasil usaha dia selama nih.
 
Saya bukanlah jenis yg terlalu push anak utk dpt result yg cemerlang..apa yg penting bagi saya ialah anak saya dpt dibentuk sahsiah peribadi dirinya....tahu akan kepentingan ilmu...matang dlm membuat keputusan dan tahu akan arah tuju matlamat hidup dirinya...itu yg lebih utama sebenarnya...kerana ramai yang berjaya dan  mempunyai kerjaya yang sgt baik tetapi akhlaknya tidak dpt dibentuk dgn sempurna maka ilmu yg diperolehi tidak dpt disalurkan dan dimanfaatkn dengan sebaik-baiknya.
 
Apa yg ditulis nih bknlah bermakna saya org yang cukup hebat dlm mendidik anak2...masih terlalu byk kelemahan dan kekurangan ilmu yang perlu saya cari...semoga Allah beri kita petunjuk dan bantuan agar kita dapat menjalankan amanah mendidik anak2 kita dengan sempurna....inshaAllah.
 

 
 
 
 
 
 
Bergambar bersama guru kelas atiqah.. Pn. Nora...seorang guru yang cukup berdedikasi dan sgt gigih dlm mendidik anak2 muridnya....hanya Allah yang mampu membalas segala budi baiknya....

 


Santai2 hujung minggu

Assalamualaikum.....
 
huhuhu...dah hampir 2 minggu rasanya saya tk bukak/update blog nih.....rindu nk baca celoteh kawan2...mmg sibuk sgt kebelakangan nih dan mood nk menulis pon tk der sebab terlalu penat...lepas tuh time cuti sekolah nih mmg segala hp, computer, laptop, ipad..sumer anak2 dah conquer...
 
haaa...nih kisah 9/11 yang lepas...kebetulan abah ada appointment kt hosp sg buloh so saja2 la ajak adik beradik yg dekat2 nih berkumpul kt rumah....mmg dh lama sbnrnya tk berkumpul ramai2...masing2 terlalu sibuk dgn urusan masing2...nih pon tk dpt berkumpul semua gak...sorang kakak ada hal..sorang adik pun ada hal...mak lak tk dpt ikut serta sbb kaki mak masih belum baik...mak duk kt umah kakak kt Ipoh.
 
Ajak diorg dtg hari sabtu...tp sabtu pagi tuh baru la nk pegi pasar borong selayang..pastuh pegi lak celcom sbb nk settlekn urusan tepon...balik rumah mula la kelam kabut nk masak sumer bagai...so mmg tk sempat nk candid bagai...yg sempat nih pon kuah laksa jer sbb dh masak siap2 mlmnya...kikiki. Alhamdulillah tghari tuh sempat gak la prepare lauk pauk yg simple2 jer utk diorg...


tgh masak kuah laksa

balance kek yg sempat snap



malamnya lak... en suami belanja pizza






abah ckp sedap lagi masakan mak dr pizza nih...hehe...selera org tua mmg tk leh terima pizza nih ..

siap angkut bwk dlm bilik...huhu..abaikn yg sepah2 tuh yer...biasalah kalo dh berkumpul ramai2..
 

geng2 kenit nih mmg suka la cari port yg pelik2 sket...atas tangga pon boleh....hehe
 


lepas makan layan kartun plak...


Gambar geng anak2 dara tk dpt diuploadkn kt sini sbb gambar tak tutup aurat...sorry yer anak ibu atiqah n the gang...


Petang ahad esoknya masing2 berangkat pulang....walaupun penat tp cukup puashati dan sgt2 gembira sbb dpt berkumpul, mkn sama2...sembang sama2...dan seronok bila tgk gelagat anak2 yg riang gembira bila dpt jumpa sepupu sepapat diorang...






Thursday, 7 November 2013

Sambal Sotong Basah

Hari nih tk sempat pegi pasar pagi...pegi pasaraya kat area sini jer...tgk ikan2 sumer mcm tk fresh jer...so nk tk nk beli jer lah sotong kering nih...rege pon tklah mahal sgt...disebabkn anak2 tk berapa nk mkn sotong kering nih...beli lah sket ayam..buat masak tomyam....masakan yg mudah dan disukai anak2. Macam tk brapa nk matching jer menu nih...yg pnting ada menu yg husb suke...ada menu yg anak suke....syukur pada Allah atas rezeki yang dikurniakan...jom makan...(ekekeke dh ngap pon...baru upload..huhu)
 
 
Sambal Sotong Basah
 
 
 
Tomyam Ayam
 



Kobis Kicap
 
 


 

 


Menu Malas...

Dah lama tak update pasal menu....bz sket 2-3 hari nih...gambar nih dh snap hari sabtu lepas...tp tk sempat nak upload kat sini. Sabtu lepas mmg la tersangat malas...nk makan kt luar pon rasa malas...so masak jer lah apa yang ada dlm fridge...tadaaaa...semuanya versi daging...ikan pekasam tuh pon dh mcm hangit sket...kikikiki...layan jer lah kan....
 
 
 
Daging Masak Kicap
 
 

Daging Bakar
 
 

Air Asam
 
 
Ulam Timun
 
 
 
Ikan Pekasam



Rukun Solat/Sembahyang

Back to the BASIC!! Kekadang penahkan kita terlihat org yang solat..tapi mulutnya tak berkumat kamik pun ketika membaca surah al-fatihah dan surah2 pilihan yang lain...dan kadangkala ada orang yang tahu solat..sempurna solatnya tapi tak tahupun mana yang rukun...mana yg hukumnya wajib...mana yang hukumnya sunat....dan inilah yang dikatakan ibadat yang dilakukan secara ikut-ikutan tanpa ilmu yang sempurna dan alangkah ruginya kerana ibadat yang dilakukan itu menjadi tidak sah.
 
 
13 RUKUN SOLAT
  1. Niat dalam hati
  2. Takbiratulihram
  3. Berdiri dengan betul
  4. Membaca al-fatihah
  5. Rukuk serta tamakninah
  6. Iktidal
  7. Sujud
  8. Duduk antara dua sujud
  9. Duduk tahiyat akhir
  10. Membaca tahiyat akhir
  11. Selawat ke atas Nabi Muhammad SAW
  12. Salam pertama
  13. Tertib
......................................................................................................................................................................
 
Rukun2 Solat ini dibahagikan pula kepada 3 kategori iaitu Rukun Qalbi, Rukun Qauli dan Rukun Fi'li.
 
Rukun Qalbi
Lintasan dalam hati
  • niat

Rukun Qauli
Diucapkan dengan lidah
  • Melafaz takbiratulihram sewaktu mengangkat takbir
  • Membaca al-fatihah
  • Membaca tahiyat atau tasyahud akhir
  • Membaca selawat atas Nabi SAW pada tahiyat akhir
  • Mengucapkan salam yang pertama ke kanan

Rukun Fi'li
Perbuatan yang dilakukan
  • Berdiri tegak
  • Rukuk
  • Iktidal
  • Sujud
  • Duduk antara dua sujud
  • Duduk ketika membaca tahiyat akhir.
...................................................................................................................................................................

PERKARA2 SUNAT DALAM SOLAT
Perkara2 sunat dalam solat pula terbahagi kepada dua iaitu Sunat Haiah dan Sunat Ab'adh. Sunat Haiah jika ditinggalkan tidak menjadi apa-apa sebaliknya jika Sunat Ab'adh ditinggalkan maka disunatkan melakukan sujud sahwi.


Sunat Haiah

1. Mengangkat tangan
  • ketika takbiratulihram
  • ketika hendak rukuk
  • ketika iktidal
  • ketika bangun pada rakaat ketiga (selepas tahiyatul awal)
2. Meletakkan perut tapak tangan kanan di atas tangan kiri dan memegangnya dan meletakkannya di bawah dada atau di atas pusat.
-hikmahnya berbuat begini untuk menetapkan kedua-dua tangan supaya tidak bergerak ke sana ke sini.

3. Membaca doa tawajuh/iftitah

4. Membaca A'uzubillah : Taawuz

5. Menguatkan atau memperlahankan bacaan al-fatihah
  • Membaca dengan kuat al-fatihah pada 2 rakaat yang pertama dalam solat maghrib, isyak, subuh, solat jumaat, sunat hari raya, gerhana bulan, minta hujan, tarawih, witir dan solat untuk mengerjakan tawaf (disunatkan pada kaum lelaki)
  • Disunatkan pula membaca al-fatihah dan surah dengan perlahan pada tempat selain daripada yang diatas.
6. Membaca 'amin' selepas al-fatihah
  • sunat berhenti sebentar sebelum membaca amin (perkenankanlah)
  • amin itu mempunyai empat huruf yang mana Allah menjadikan tiap-tiap satu malaikat yang akan berkata 'Ya Allah, ampunkanlah bagi orang2 yang berkata 'amin'.
7. Membaca surah al-quran
  • disunatkan membaca surah al-quran walaupun pendek, selepas al-fatihah pada dua rakaat yang pertama bagi imam atau orang yang bersolat berseorangan.
8. Membaca takbir ketika rukuk
  • membaca takbir ketika rukuk dan baca bacaan berikut ketika bangun drpd rukuk (iktidal)

  • dan semasa iktidal sunat membaca

 
9. Membaca tasbih ketika rukuk
10. Membaca tasbih ketika sujud
11. Meletakkan kedua-dua tangan diatas paha dengan melepaskan kesemua jari-jari
  • melepaskan jari-jari ketika duduk antara dua sujud tetapi semasa tahiyat awal dan akhir disunatkan tangan kanan digenggamkan dan melepaskan jari telunjuk dan mengangkat jari telunjuk semasa syahadah sehingga habis bacaan.



     
12. Duduk iftirasy
  • Duduk iftirasy pada duduk antara dua sujud dan tahiyat awal


 
13. Duduk Tawaruk
  • Duduk pada tahiyat akhir


     
14. Salam kedua



Sunat Ab'adh
  1. Tahiyat awal
  2. Selawat dalam tahiyat awal
  3. Duduk tahiyat/tasyahud
  4. Doa qunut pada rakaat kedua solat Subuh dan pada solat witir yg terakhir sejak malam 15 hingga bulan ramadhan
  5. Selawat dalam qunut
  6. Berdiri semasa berqunut
  7. Selawat ke atas keluarga Nabi pada masa tahiyat akhir.








 

Monday, 4 November 2013

Got it !! Minyak Habbatus Sauda

Tadaaaaa....!!! Akhirnya en suami belikan jugak minyak habbatus sauda nih....mmg sgt senang utk dimakan sbb dipack dlm bentuk capsule...dulu mak sedara penah beli gak minyak habbatus nih tp dipack dalam botol...so kalo nak minum kena guna sudu...atau boleh mix dlm mana2 minuman kita. Bagi sesiapa yang jenis spesis mcm saya....spesis yg susah mkn ubat...saya syorkan beli yg jenis capsule macam nih...
 
Minyak 'Minsyam' nih mmg 100% minyak habbatus sauda dan diproses secara 'cold-pressed'. Dalam satu pack tuh ada 20 biji capsule dan berharga RM12.00/pack. Dimakan 2 biji capsule setiap hari.
 
Boleh refer kat sini utk baca semula entry saya berkenaan khasiat minyak habbatus sauda nih.



Saturday, 2 November 2013

Tujuh Lapisan Bumi

 
Firman Allah:
 
"Allah yang menciptakan tujuh petala langit dan daripada (penciptaan) bumi seperti itu. Perintah Allah berlaku terus menerus di antara langit dan bumi. Supaya kamu mengetahui bahawa sesungguhnya Allah Maha Berkuasa atas tiap-tiap sesuatu, dan bahawa sesungguhnya ilmu Allah meliputi segala sesuatu"
 
(Surah al-Talaq:12)
 
 
 
 
 
Teori awal ahli saintis adalah bahawa bumi hanya mempunyai 3 lapisan sahaja, kemudiannya timbul pula teori yang mengatakan bumi mempunyai 5 lapisan. Akhirnya US Geological Survey telah melakukan kajian terhadap perut bumi dengan kaedah gelombang seismos (seismic) dan hasilnya jelas menunjukkan bahawa bumi terdiri daripada 7 lapisan...seperti yang telah dinyatakan dalam firman Allah dalam surah al-Talaq.
 
 
Lapisan 1 (Kerak-Crust)
Lapisan paling atas yang terdiri daripada batu-batu granit dan batu batuan asas yang lain.
 
Lapisan 2 (Litosfera-Litosphere)
Ketebalannya adalah diantara 5-8km dibawah permukaan laut. Kedalamannya pula mencapai 60-180km dan terletak sejauh 120km dibawah permukaan bumi. Merupakan kerak batuan yang dibatasi oleh gelombang getar yang disebut sebagai Mohorovicic Discontinuity.
 
Lapisan 3 (Astenosfera-Asthenosphere)
Lapisan keras yang berkedalaman kira-kira 270km. Terdapat gelombang getar pada kedalaman 400km yg memisahkan lapisan ini dengan lapisan Upper Mantle.
 
Lapisan 4 (Upper Mantle)
Ia adalah lapisan lembut yang memiliki kepadatan yang sangat tinggi. Kadar gabungannya hanya mencapai 1% dan kerana itu ia dipanggil lapisan lembut bumi. Kedalaman lapisan ini mencecah sehingga 400km di bawah permukaan bumi.
 
Lapisan 5 (Lower Mantle)
Satu lapisan keras yang mengelilingi lapisan lembut Outer Core. Ketebalannya mencapai 2900km dibawah permukaan bumi.
 
Lapisan 6 (Outer Core)
Lapisan ini meliputi Centrosphere. Berkeadaan elastic dan lembut serta mengandungi kandungan kimia yang sama dengan bahagian Centrosphere. Bersifat semi cair dan tidak keras seperti Centrosphere. Ketebalannya mencecah 2275km.
 
Lapisan 7 (Inner Core/Centrosphere)
Bahagian ini adalah bahagian yang sangat keras dan mengandungi 90% besi, 9% nikel dan 1% komponen-komponen ringan yang lain seperti karbon, fosforus, sulfat, silicon dan oksigen. Diameternya mencapai 24.2km dan kepadatannya mencapai 10-13.5gram/cm3.

 
 
 
 

33 Days Lucky Draw Birthday Giveaway by AtienStory

http://atienstory.blogspot.com/2013/11/33-days-lucky-draw-birthday-giveaway-by.html
 
 
 
Happy Birthday Sweet Atien yang ke-33!!! Semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, dikurniakan kebahagiaan dan kebaikan didunia dan akhirat dan semoga sentiasa dalam rahmatNya...amiin.
 
 
**Jom support atien dan sertai giveaway nih yang tamat pada 3/12/2013. Untuk keterangan lanjut boleh click pada banner yer....tq!!
 
 
 
 
 
 
 

Thursday, 31 October 2013

Khasiat Ulam-Ulaman

Daun Ulam Raja
  • Mengandungi protein, karbohidrat dan vitamin A
  • Khasiatnya dikatakan dpt mencuci darah dr bahan toksid dan menguatkan tulang
  • Klorofom yg mengandungi costunolide, stigmasterol, lutein dan bipyridine dpt merencatkan bakteria dan fungus.

Timun
  • Mengandungi protein, lemak, karbohidrat, magnesium, zat besi, fostor, vitamin B, vitamin A, vitamin C dan Vitamin B2.
  • Membantu memulihkan sakit tekak.
  • Membantu menurunkan kolestrol dan tekanan darah. Sesuai dimakan selepas kita mengambil makanan yang tinggi kolestrol seperti sate, gulai kambing, etc.

Peria

  • Mengandungi protein, lemak, mineral, serat, karbohidrat, vitamin dan kalsium
  • Membantu merawat penyakit kencing manis
  • Membantu mengatasi darah kotor yang menyebabkan bisul, kudis buta dan gatal.
  • Membantu melawaskan buang air besar.

Daun Selom

  • Mengandungi paling tinggi kandungan air, protein, lemak, karbohidrat dan serabut.
  • Batang dan daun boleh meredakan sakit akibat bisul ataupun gigitan binatang berbisa.
  • Meransang pengeluaran angin dari perut dan usus.

 
Kacang Botol
  • Mengandungi kalsium, zat besi dan vitamin A.
  • Nilai kandungan protein yang sangat tinggi
  • Sesuai untuk mereka yang menghadapi masalah kurang darah.

Asam Pedas Ikan Merah & Sayur Brokoli+Cendawan

Hari nih masak asam pedas lak...beli kepala ikan merah tadi...tp dah potong 4 so tk nmpak sgtlah bentuk kepalanya kan....kalo masak asam pedas saya mesti buat telur rebus...mmg suka makan telur rebus ngan kuah asam pedas...setengah orang suka matchkan asam pedas ngan telur masin...masing2 ada citarasa yang berbezakan...
 
Walaupon simple....rasanya lebih puashati berbanding makan kat luar...tahap kebersihan pon dah tentu terjaminkan...so selamat menjamu selera semua.


Asam Pedas Kepala Ikan Merah
 
 
Tumis Brokoli + Cendawa
 

Telur Rebus
 
 

 


 



 


Wednesday, 30 October 2013

Coklat dr Langkawi

 
 
Buah tangan dari anak saya yang ke langkawi tempoh hari....coklat2 nih mmg peberet kami sekeluarga....semuanya jenis hantu coklat...kalo banyak nih bg masa 3 hari jer rasanya dh bleh licin semuanya.
 
Saya pon dh lama sebenarnya tak pegi ke Langkawi sbbnya dulu memikirkan nak heret anak2 yang masih kecil..nak beratur..nak naik bot...mmg surrender la sejak pengalaman kami pergi bercuti ke pangkor beberapa tahun dahulu...tapi skang anak2 dh besar sket...dah tak ada baby..so mmg dlm kepala nih mcm nak jer pegi ke sana....dok memikirkn pinggan mangkuk....pantai yang cantik...coklat2 yang sangat murah!! Yerrr..mmg berbaloi la kalo beli coklat kt sana...sbb tgk harga yang anak saya beli nih hampir separuh lebih murah berbanding harga kat sini...mesti giler membeli coklat kan kt sana...huhu.
 
 

Sambal Bilis Petai + Tumis Pucuk Paku

Kalo dah nama seorang surirumah tu....dh tentu tiap kali bangun pagi mesti penat memikir nak masak apakan....kekadang tuh pegi pasar..dok pusing ulang alik tk tahu nak beli apa n nak masak apa. Tambahan pulak suami saya nih tekak dia mesti nasi...kalau nak masak mee ker...western2 ker..boleh la sekali sekala..makan dia tetap makan..tapi kepuasan tuh tidak sepenuhnya.
 
Jadinya....kat sini saya nak la kongsi2 menu-menu harian saya....mungkin sedikit sebanyak turut membantu memberi idea kepada kenalan diluar sana yang kekadang kebuntuan idea nak masak apa.
 
Dan.......harapan saya uolls dpt gak bagi idea utk menu apa yg mgkin boleh saya sediakan utk esok harinya kt bhgn komen kt bawah nih...kalo dpt share resepi lagi saya suke...hehe.
 
Utk hari nih sempoi jer menunya...atas permintaan husb saya semalam....nasib baik jumpa gak petai sbb skang mmg susah nak cari petai...huhu.



Sambal Bilis Petai
Tumis Pucuk Paku

Sambal Belacan + Ulam Timun
 

Haaa...kt bawah nih saja snap gambar ikan bilis yang saya selalu beli...kalo nak sambal bilis yang sedap tentulah kena gunakan ikan bilis yang berkualiti dan sedap..ikan bilis pon skang dah mahalkan...utk yg nih regenya RM4.40/gram yang dibeli di pasar Gombak.

Tuesday, 29 October 2013

Khasiat Habbatus Sauda

 
 
 
 
Habbatus sauda merupakan jamu tradisional yang telah digunakan sejak ribuan tahun dahulu. Ia digunakan bagi meningkatkan kesihatan dan melawan penyakit. Tumbuhan ini juga digelar sebagai 'blessed seed' atau biji yang diberkati. Nama-nama lain bagi tumbuhan ini adalah black cumin, black seeds dan black caraway.
 
"Terdapat penyembuhan dalam habbatus sauda untuk semua penyakit, kecuali mati"
(Hadith Sahih Bukhari)
 
 
Apakah Keistimewaannya?
Habbatus sauda kaya dengan asid lemak tidak tepu. Bahan ini mampu membantu metabolism, membawa racun ke permukaan kulit untuk dihapuskan, menyeimbangkan paras insulin, mengawal kolestrol, meningkatkan peredaran darah dalam tubuh dan meningkatkan fungsi hati.
 
Terdapat lebih 100 zat yang terkandung dalam habbatus sauda yang terdiri daripada protein, karbohidrat, Vitamin B3, lemak penting dan minyak. Asid linoleat dan asid gamma linolenat dalam habbatus sauda mampu menghalang jangkitan, menyeimbangkan system imunisasi tubuh dan menstabilkan membran sel. Bahan-bahan lain yang juga ditemui adalah kalsium, kalium, besi, zink, magnesium dan selenium (berfungsi sebagai agen yang menghalang kerosakan DNA), vitamin A, vitamin B2, vitamin B3 dan vitamin C.

Jenis2 Penyakit dan Kaedah Rawatan

Asma dan masalah bronkiol, paru-paru dan jangkitan pernafasan
 - Minum campuran 1 sudu teh minyak habbatus sauda dalam secawan teh atau kopi dan amalkan 2x sehari. Ataupun amalkan memakan kapsul habbatus sauda sebanyak 3x sehari.

- Sapu dan gosokkan minyak habbatus sauda pada bahagian dada pada setiap malam.

-Campurkan sedikit minyak habbatus sauda dengan sedikit air panas dan sedut wap yang terhasil dengan keadaan mata yang tertutup.


Sakit belakang dan sengal2
-Ambil sedikit minyak habbatus sauda dan letak pada tapak tangan dan usap kedua tapak tangan berulangkali agar minyak tersebut menjadi sedikit panas, kemudian sapu pada tempat yang sakit dengan tekanan yang tidak terlalu kuat sambil membaca surah Al-Fatihah dan mohon doa supaya Allah menyembuhkannya.

- Amalkan minum 1 sudu teh minyak habbatus sauda 3x sehari.


Luka pada kulit dan jangkitan
- Sapukan minyak habbatus sauda pada luka beberapa kali sehari sehingga luka tersebut sembuh. Hasilnya boleh dilihat hanya dalam beberapa jam kemudiannya. Selain menyembuhkan, minyak ini juga mampu mengurangkan rasa sakit dan rengsa pada bahagian luka.

Kurang tenaga dan keletihan
- Amalkan minum campuran 1 sudu makan minyak habbatus sauda dengan jus limau asli pada setiap pagi.

Resdung
- Titiskan beberapa titis minyak habbatus sauda ke dalam hidung dan sedut dalam-dalam. Jika tahap resdung yang lebih kritikal, lakukannya sebanyak 3x sehari.

Sakit gigi dan gusi luka/bengkak
- Sapu, kumur ataupun letakkan minyak habbatus sauda pada kawasan yang sakit sebelum tidur.

Mencantikkan kulit wajah
- campurkan minyak habbatus sauda + minyak zaitun dalam jumlah yang sama banyak, sapu dan gosok pada wajah dan biarkan selama 1 jam. Kemudian basuh muka dengan sabun muka dan air.

Sebenarnya banyak lagi khasiat dan kaedah rawatan yang boleh diamalkan dengan menggunakan habbatus sauda nih...kalau nak tahu lebih lanjut boleh dapatkan buku2 yang membongkar khasiat habbatus sauda nih...info yang saya dapat nih saya rujuk dari buku 'Rasulullah in my DOCTOR' hasil tulisan Jerry D.Gray.

So apalagi....jom pakat2 cari minyak habbatus sauda...tapi hati2 semasa membeli kerana terdapat produk minyak habbatus sauda yang telah dicampur dengan minyak yang lain. Jadi pastikan yang kita beli tuh ada dilabel 100% habbatus sauda, cold-pressed dan bebas pelarut.

Saya pon kt rumah nih cuma ada stok biji habbatus sauda jer yang dibeli dari makkah. Amalannya dengan mengunyah 5/7 biji sehari ataupun kisar dan masukkan dalam apa-apa jenis minuman. So lepas nih nak usha2 pulak minyak habbatus sauda....hehe...selamat beramal!!

 


Saturday, 26 October 2013

Hantar Ikah Pegi Rombongan ke Langkawi

Malam semalam pegi hantar ikah (anak sulong) yang mengikuti lawatan sekolah khas untuk pelajar2 tahun 6 ke Langkawi selama 4h 3m. Mula2 rasa sedih gak nak lepaskan dia pegi jalan jauh tanpa kita ibubapa bersama. Tapi bila tgk kesungguhan dan persediaan yang sgt baik dr cikgu2 sekolah rasa bimbang tuh makin berkurang...bila tengok wajah ikah yang sgt hepi n excited nk pegi...rasa gembira dan berpuashati sbb dpt buat dia gembira. Memang nmpak sgt keceriaan pada wajah dia...pada saat tuh terfikir dia mmg patut dapat semua nih atas kesungguhan dan kegigihan yang telah dia tunjukkan selama setahun untuk menghadapi peperiksaan UPSR tempoh hari.
 
 
  
 
Lepas tuh mula lah teringat balik kisah diri sendiri masa zaman sekolah dulu...apa saja aktiviti rombongan sekolah mmg tak pernah ikut pon...niat nak mintak izin kt mak abah pon tak penah sbb mmg dah tahu benda tuh suatu yang sgt mustahil utk dpt....rombongan pertama yang saya dpt ikut adalah masa saya form 3...rombongan pegi Kelantan....tapi serius tk ingat mcmmana saya bleh join rombongan tuh...kena bayar atau free pon saya tak ingat....
 
Tapi rasa sgt bersyukur sbb ditetapkan Allah agar hati ini tidak terdetik untuk meminta sesuatu yang mustahil dari ibu dan abah...sbb disaat ini bila dah berada di tempat seorang ibu...baru faham bagaimana hampa dan sedihnya rasa...bagaimana remuknya hati...bagaimana pedihnya rasa bila kita tak dpt tunaikan permintaan dan harapan anak2 kita..tambahan pulak bila melihat ibubapa lain dpt memberikan sesuatu yang lebih baik terhadap anak2 mereka. Tak dapat bayangkan apakah perasaan ibu dan abah dulu dikala membesarkan kami yang didalam serba kekurangan....hanya kepada Allah ku bermohon moga segala ketabahan dan keperitan ibu dan abah dibalas dengan ganjaran yang berlipatganda.
 
Namun demikian bukanlah bermakna kita perlu tunaikan setiap permintaan anak2 kita...mendidik mereka dengan limpahan kemewahan akan memusnahkan masa depan mereka. Apa yang lebih penting adalah memastikan mereka mendapat ilmu yang secukupnya....kerana ilmu adalah sahabat yang mampu membantu memberi tunjuk ajar kpd kita memilih mana yang baik dan mana yang buruk walaupun dikala sendirian. Dengan ilmu, anak2 kita tidak akan merasa sedih walaupun hidup dalam serba kekurangan...dengan ilmu, anak2 kita akan lebih memahami apa yang mereka perlukan dalam kehidupan ini dalam ertikata menjadi insan yang lebih matang.
 
Tutup kisah lama..kembali ke tajuk asal...semoga anak saya hepi, enjoy, dipermudahkan segala urusan, sentiasa sihat walafiat dan selamat kembali ke rumah nnti...amiin.
 
 
 
 

 

Thursday, 24 October 2013

Jumpa Jugak Akhirnya...


Segala puji bagi Allah yang menentukan segalanya...

Kisah smlm ttg hajat dihati nak jumpa kengkawan tercapai jua...tepon en husb tanya kalau2 dia boleh balik awal... katanya ada keje nk kena settlekan.. Mgkin around kul 8 baru balik... so memujuk hati mungkin boleh jumpa lain kali la pulak. 

Tup tup  kul 7pm dengar hon keta dia....terus intai tengok dr tingkap...yeaaayyyy...mmg dia dh balik!!!

Walaupon dia kepenatan sgt dan rasa kurang sihat...dia tetap bawak gak kitaorg ke klcc...satu family ikot pegi...hehe

So smpai jer..terus pergi cafe ben's nih sbb kengkawan set jumpa kat situ..kitaorg satu family satu table..smbil tunggu order...saya lari ke table kengkawan...dpt la borak2 jap...yg dr penang nih mmg lepas sekolah langsung tk penah jumpa rasanya almost 16yrs gitu...
 






Muka-muka yg terkena 'sawan' mlm tuh..



Sebelum balik...ambil feel jap kt luar...