Saturday, 28 September 2013

Resepi Pavlova

Tk susah rupenyer nk buat pavlova nih...bahan2 yg digunakan pon tk banyak...tp mmg kena makan dgn buah yang banyak n sedikit masam so baru seimbang dgn rasanya yg agak manis...

Bahan2
4 biji telur ( ambil putih sahaja)
1 cup gula kastor
1/2 teaspoon vanilla @ penutup kecil vanilla pun boleh
2 sudu besar tepung jagung
1 tsp cream of tartar/cuka/lemon juice 
Buah-buahan - kiwi, strawberry, anggur (ikut selera)

Topping
1 cup whipping cream
1 1/2 sudu besar gula kastor
1/2 teaspoon vanilla


Cara2
Pukul putih telur sampai kembang. 
Masukkan gula kastor sedikit demi sedikit.
Pukul sehingga bila cedok telur putih dan terbalikkan adunan tersebut tidak jatuh.
Masukkan tepung jagung dan esen vanilla, kacau cara balik kuap
Masukkan dalam dulang pembakar yang di alas dengan kertas minyak dan ratakan bentukkan ikut selera.
Bakar pada suhu 150 darjah celcius selama sejam. 
Bila dah masak biarkan dalam oven selama 20 minit.
Sapukan topping dan susun buah diatasnya.
Simpan sebentar didalam peti ais agar pavlova sejuk sblm dimakan.

Yg nih saya buat dlm bekas kecil so saya buat dua lapisan..




No comments:

Post a Comment