Thursday, 31 October 2013

Khasiat Ulam-Ulaman

Daun Ulam Raja
  • Mengandungi protein, karbohidrat dan vitamin A
  • Khasiatnya dikatakan dpt mencuci darah dr bahan toksid dan menguatkan tulang
  • Klorofom yg mengandungi costunolide, stigmasterol, lutein dan bipyridine dpt merencatkan bakteria dan fungus.

Timun
  • Mengandungi protein, lemak, karbohidrat, magnesium, zat besi, fostor, vitamin B, vitamin A, vitamin C dan Vitamin B2.
  • Membantu memulihkan sakit tekak.
  • Membantu menurunkan kolestrol dan tekanan darah. Sesuai dimakan selepas kita mengambil makanan yang tinggi kolestrol seperti sate, gulai kambing, etc.

Peria

  • Mengandungi protein, lemak, mineral, serat, karbohidrat, vitamin dan kalsium
  • Membantu merawat penyakit kencing manis
  • Membantu mengatasi darah kotor yang menyebabkan bisul, kudis buta dan gatal.
  • Membantu melawaskan buang air besar.

Daun Selom

  • Mengandungi paling tinggi kandungan air, protein, lemak, karbohidrat dan serabut.
  • Batang dan daun boleh meredakan sakit akibat bisul ataupun gigitan binatang berbisa.
  • Meransang pengeluaran angin dari perut dan usus.

 
Kacang Botol
  • Mengandungi kalsium, zat besi dan vitamin A.
  • Nilai kandungan protein yang sangat tinggi
  • Sesuai untuk mereka yang menghadapi masalah kurang darah.

5 comments:

  1. Replies
    1. yup...saya lebih suka ulam berbanding mkn sayur yg dimasak...

      Delete
  2. X suke sgt mkn ulam..timun dgn kacang botol je saya mkn..jom join GA saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnti cuba gak makan..lama2 mesti suka...

      Delete
  3. Baru makan timun tghari tadi...buat jelatah!

    ReplyDelete