Saturday, 9 May 2015

Resepi Rendang Tok Marbeles




RENDANG DAGING TOK 

Bahan:

- 1kg daging (dipotong dadu mengikut saiz dikehendaki)
- 1 1/2biji kelapa
- 1 paket kerisik dan sedikit isi kelapa (dihiris kecil, jadikan kepingan dan   disangai)
- 2 helai daun kunyit beberapa helai daun salam
- 1 batang kulit kayu manis
- 4 biji bunga lawang
- 7 biji bunga cengkih
- 1 1/2 keping gula nipah/kabung/melaka- boleh agak2 kemanisan yang kta nak
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis


Bahan disangai (goreng tanpa minyak)

- 1 1/2 sudu makan jintan manis
- 1/2 sudu makan jintan putih
- 2 sudu makan biji ketumbar


Bahan kisar

- 20 biji cili kering (rendam dulu)
- 1 sudu teh lada hitam
- 10 biji bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 3 sm lengkuas
- 3 batang serai
- 5 sm halia
- 3 sm kunyit hidup
- Bahan yang disangai tadi


Caranya

- Mula-mula perapkan daging dengan sedikit bahan kisar.
- Panaskan minyak dan tumiskan serai, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan bahan    kisar. Masakkan rempah itu dahulu.
- Masukkan daging yang diperap beberapa jam tadi. Kacau.
- Masukkan santan, gula melaka/kabung, garam, separuh dar kerisik, daun salam dan daun kunyit yang telah dicarik. Kacau sedikit, biarkan ia masak. `tambah air jika perlu'
- Bila daging nampak empuk, masukkan semua baki kerisik dan kelapa kepingan kecil yang disangai tadi, kacaukan. Masakkan rendang tok ini biar betul-betul kering.




===> Saya masak tak letak pon daun salam ngan kepingan kelapa tuh...tapi rasa tetap marbeles.


No comments:

Post a Comment