Saturday, 14 May 2016

Menu 14/5/16

 

Sabtu kalinih rehat2 je kat umah...sbb ptg kang dh ada yg request nak mkn pau...so tghari nih kte buat simple2 je lah....

Menu harinih...

😘Ikan rebus goreng (ikan rebus sendiri..dh pasti bersih dan puashati)

😘Masak lemak cili padi pucuk paku (kasi pedas kaw2 sket)

😘Sambal belacan belimbing buluh

😘Ulam petai

Simple2 pon hancus gak la diet harinih..😭😭😭

Friday, 13 May 2016

Resepi Nasi Ayam Blackpepper



Jarang2 sebenarnya kat umah nih masak nasi ayam...sebab kurang berkenan di tekak en suami...tapi anak2 memang cukup suka kalo masak nasi ayam nih....oklah jom tengok resepinya...


Bahan2 Ayam Blackpepper
Seekor ayam (belah 2)
Bahan perap
- 7-8 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 3 inci halia (ditumbuk)
- 4 sudu kicap manis
- 2 sudu sos tiram
- 2 sudu lada hitam (ditumbuk kasar)
- 4 sudu madu
- Garam secukup rasa

Cara2
Rebus ayam separuh masak (air biar banyak sket - utk nasi, sambal kicap dan sup)
Toskan ayam dan perap dengan bahan2 perap (2-3jam) lagi lama perap lagi sedap
Setelah perap, boleh bakar atau goreng ayam tersebut.
_______________________________________________________________________

Bahan2 Nasi
2cwn beras basmathi
2cwn air rebusan ayam
1cwn susu full cream
Minyak sapi (2 sudu)
Butter (2 sudu)
3-4 ulas bawang putih
2inci halia
Daun pandan
Rempah tumis (bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih)
Sedikit kiub ayam (saya tak letak)
Sedikit garam

Cara2
Rendam beras basmathi dalam 20minit, kemudian toskan.
Panaskan minyak dan butter
Masukkan rempah tumis + halia + bwg putih
Setelah agak kekuningan, masukkan beras dan masak seketika sehingga kering air
Alihkan beras ke dalam rice cooker dan masukkan air rebusan + susu + kiub ayam + daun pandan + garam dan sedia untuk dimasak
____________________________________________________________________________

Bahan2 Sambal Cili
Cili Merah
2ulas bwg putih
Sedikit halia
Garam
Gula
Sedikit cuka/air limau

Cara2
Blender cili merah + halia + bawang putih
Masakkn dalam periuk, masukkan gula + garam + air limau

___________________________________________________________________________

Bahan2 dan Cara Buat Sambal Kicap
1/2cwn air rebusan ayam
Sedikit kicap manis
Sedikit kicap masin
Sedikit Sos tiram
Sedikit Halia dan bawang putih (yg ditumbuk)
Masak sehingga agak likat

________________________________________________________________________

Bahan2 dan Cara Buat Sup
Air rebusan ayam
Halia (ketuk kasar)
Bawang putih dan merah (dihiris nipis)
Daun Sup
Sup Bunjut/Rempah tumis (saya tak letak pon...buat sup sempoi je)
Garam secukup rasa

Tumis bawang putih dan merah sehingga kekuningan
Masukkan air rebusan ayam + halia + sup bunjut/rempah tumis
Perasakan dengan garam
Bila dah siap taburkan daun sup











Wednesday, 11 May 2016

10 Hari Di London - Perancangan Bercuti

Ok...sebenarnya nih citer dah lama pon....saya pergi pada tahun 2014 yang lepas...pergi sendiri tanpa travel agent...so memang banyak survey info2 dekat internet. Dan sememangnya blog2 kt luar sana sangat2 membantu sebenarnya....JADI sebab tu lah saya pon rasa terpanggil untuk sumbangkan serba sedikit info dan pengalaman saya untuk panduan pada mereka2 yang memerlukan walaupon dah agak terlewatkan....hihi

Benda nih tk dirancang pon...asalnya husb further study online kat cardiff so bila dah grad...dia decide nak pegi sana..dan saya diserahkan tugas untuk rancang dan atur segalanya sebab dia mmg busy teramat...dan saya nih pulak sememangnya kalau kt malaysia pon...jenis mengikot aje..semua benda tak tahu....

Langkah pertama..dh tentu booking flight dulu...kami pegi dengan flight Emirates, KLIA - HEATHROW dengan transit di Dubai...memang pilih yang transit sebabnya tak sanggup stay lama2 dalam flight..kalau direct dalam 11jam mcm tu..pastuh merasa gak la tgk airport kt Dubaikan...hehe. Plus baggage 30kg plus tax semua so sorang tiket flight pegi balik RM3191.00. Kalau nk survey tiket flight maybe boleh pegi ke skyscanner.com.my, sky-tours.com.my dan byk lagi blog yang memberikan info flight yang murah, jenis flight, time yang boleh dpt murah dan boleh compare antara flight2 lain. Boleh dapat murah lagi sebenarnya..tapi sebab kami pilih waktu transit yang tak terlalu lama kt Dubai so rege pon mahal la sket...DAN kami pilih time yang bile sampai je kt heathrow betul2 time awal pagi!!! So smpai je tk yah buang masa...bleh jalan2 terus...nampak tak ketidaksabarannya tuh cemana...hahhaha. TAPI jangan lupa tau..waktu london lewat 8 JAM dari waktu Malaysia!!! So jangan salah kira tau...Lagi satu info, kt kota london nih ada 2 airport..satu kat heathrow satu lagi kat gatwick. Kami pilih heathrow sebab lagi dekat dengan kota london.
 
Oyster Card dan tiket train kitaorg gi Cardiff

Kat Dubai Airport



Lepas tu survey hotel/tempat penginapan. Dkt tengah2 london nih pusat pengangkutan dia dekat Station Paddington...dari Heathrow ke Paddington nih kalau naik train laju dia (heathrow express) dekat je..dalam 19minit mcm tu...untuk train nih dh boleh beli online siap2 dari malaysia...pegi dekat heathrowexpress.com, tiket nih valid untuk 3bln..so tak perlu risau kalau flight delay ke apa kan....kalau nak naik bus pon bleh..tapi fikir baru je jejak kaki kat sana..tak sure lagi camna nk tukar2 bus nih so amik train yang direct dan cepat sket....Kami decide cari hotel kat Paddington je...sebab smpai je paddington...jalan kaki je pegi hotel...senang gitu. Lagipon sebab plan kami nanti kena pegi cardiff plak...so kena naik train dari paddington gak..so terbaik stay kat paddington je. Tapi alhamdulillah..paddington nih best sgt...tempat dia bersih..tenang...relax...dan banyak sgt kedai2 mkn...mknn arab jgn cakap la bersepah sepah ada. Hotel kami dekat jalan Sussex Garden...dekat je ngan Hyde Park...salah satu taman terbesar kat tengah london nih..jalan kaki je kalo nak pegi....Opppss kat mana nak cari hotel?!! Saya suka guna agoda.com sbb biasa harga kat sini lagi murah...boleh gak cuba travelodge.com dan banyak lagi...tanya je pakcik gugel nanti.

Deretan hotel2 kat Jalan Sussex Garden, Paddington






Kemudian...apalagi..survey dan senaraikan tempat2 menarik yang ada kat London...listkan aje dulu...jauh dekat belakang kira dulu..pastuh bukak Googlemap uk...uk punya tau... google.co.uk ...haa kat sini bleh la kita berangan mcm dh ada kat sana..cara dia tarik simbol orang kuning tu...letak kat mana2 tempat kita nak pegi...tapi kena guna komputer la...henpon tak leh rasanya... nnti dia terus view 3D...so kita leh la jalan2 ke depan...belok masuk mana2 lorong...so serba sedikit dah tahu keadaan dia camna kat sana. So kat google map nih dah boleh tahu jauh dekat tempat2 menarik nih dari hotel kita...nak naik apa pon dh boleh tahu..so dah boleh buat itenary!! nak pegi mana dan hari apa nak pegi...ataupon pegi je kt http://eng.bigbustours.com/london/route-map.html, kat sini ada map location semua tempat2 menarik kat london yang tourist selalu pegi...comei je map dia dan amat2 membantu. Ok nih beberapa senarai tempat menarik kt london....

1. Marble Arch
2. Madame Tussaude
3. London Eye
4. London Sealife
5. The London Dungeon
6. London River Cruise
7. London Bridge
8. Tower Of London
9. Buckingham Palace
10. Kensington Palace
11. Trafalgar Square
12. Emirates Stadium
13. Stamford Bridge
14. Harrods - tempat shopping!!
15. Portobello Market
16.  Bicester Village- tempat shopping
17. Hyde Park
18. Kensington Garden
19.Kensington Palace
20. Big Ben
21. Houses of Parliamen Palace
22.Royal Albert Hall

sebahagian dari tempat2 yang kami jejaki.....awwww tembam tul time nih....huhuhu
 
Ok skang citer pasal transport lak...ok kat london nih dia ada sediakan perkhidmatan bus untuk tourist..bayar per day...minimum kena amik 2hari...so boleh naik bila2 dan bape lama pon tk pe...dia akan pusing semua tempat2 menarik kt tengah london nih..ada 2 jenis iaitu big bus (RM170/48hrs) dan Hop On Hop Off (RM137/48hrs). Tapi kami tak amik pon bus nih sebabnya kat London nih public transport dia mmg banyak sgt...train..bus...dan stesen dia merata rata ada...so banyak dah jimat kat situ..hehe. Untuk public transport kita boleh download apps kat hp je...byk pilihan apps yang ada..cthnya anda boleh guna London Transport Map, Tube Map, Citymapper dan byk lagi.. so dari situ dah boleh tahu nak naik apa, berapa lama dan berapa bayaran semua. Camna nak bayar?!! Haa nnti sampai je kt mana2 stesen train kat sana boleh beli Oyster Card kat mesin atau boleh pegi terus kat mana2 kaunter...online pon boleh...tapi rasanya lagi senang beli je kat sana. Fungsi dia cam kad Rapidkl kat sini...boleh guna untuk semua transport...bus dan train..kecuali untuk train yang jarak jauh...,kena guna tiket lain....setakat pusing2 kt kota london tuh bleh pakai oyster card je.

haaa..nih tempek gambar en abg kat station train diorg


Walau kemana kita melangkah..kewajipan kepadaNya jgn sekali kali diabaikan...so untuk waktu solat...boleh check kat sini... www.IslamicCity.com/PrayerTimes/ . Time saya pegi harituh waktu maghrib dia mmg lewat dalam kul 9pm ke atas camtuh..subuh awal dlm kul 4am..

ok penat dah nulih....nnti saya sambung kisah perjalanan kitaorg kat sana plak...citer kat cardiff dan bleh share lagi banyak gmbar2 kt sana. Ok...meh tempek gambar peberet saya sekeping...sbb view dia cantik..hehheehe...babai..assalam.