Friday, 13 May 2016

Resepi Nasi Ayam Blackpepper



Jarang2 sebenarnya kat umah nih masak nasi ayam...sebab kurang berkenan di tekak en suami...tapi anak2 memang cukup suka kalo masak nasi ayam nih....oklah jom tengok resepinya...


Bahan2 Ayam Blackpepper
Seekor ayam (belah 2)
Bahan perap
- 7-8 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 3 inci halia (ditumbuk)
- 4 sudu kicap manis
- 2 sudu sos tiram
- 2 sudu lada hitam (ditumbuk kasar)
- 4 sudu madu
- Garam secukup rasa

Cara2
Rebus ayam separuh masak (air biar banyak sket - utk nasi, sambal kicap dan sup)
Toskan ayam dan perap dengan bahan2 perap (2-3jam) lagi lama perap lagi sedap
Setelah perap, boleh bakar atau goreng ayam tersebut.
_______________________________________________________________________

Bahan2 Nasi
2cwn beras basmathi
2cwn air rebusan ayam
1cwn susu full cream
Minyak sapi (2 sudu)
Butter (2 sudu)
3-4 ulas bawang putih
2inci halia
Daun pandan
Rempah tumis (bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih)
Sedikit kiub ayam (saya tak letak)
Sedikit garam

Cara2
Rendam beras basmathi dalam 20minit, kemudian toskan.
Panaskan minyak dan butter
Masukkan rempah tumis + halia + bwg putih
Setelah agak kekuningan, masukkan beras dan masak seketika sehingga kering air
Alihkan beras ke dalam rice cooker dan masukkan air rebusan + susu + kiub ayam + daun pandan + garam dan sedia untuk dimasak
____________________________________________________________________________

Bahan2 Sambal Cili
Cili Merah
2ulas bwg putih
Sedikit halia
Garam
Gula
Sedikit cuka/air limau

Cara2
Blender cili merah + halia + bawang putih
Masakkn dalam periuk, masukkan gula + garam + air limau

___________________________________________________________________________

Bahan2 dan Cara Buat Sambal Kicap
1/2cwn air rebusan ayam
Sedikit kicap manis
Sedikit kicap masin
Sedikit Sos tiram
Sedikit Halia dan bawang putih (yg ditumbuk)
Masak sehingga agak likat

________________________________________________________________________

Bahan2 dan Cara Buat Sup
Air rebusan ayam
Halia (ketuk kasar)
Bawang putih dan merah (dihiris nipis)
Daun Sup
Sup Bunjut/Rempah tumis (saya tak letak pon...buat sup sempoi je)
Garam secukup rasa

Tumis bawang putih dan merah sehingga kekuningan
Masukkan air rebusan ayam + halia + sup bunjut/rempah tumis
Perasakan dengan garam
Bila dah siap taburkan daun sup











No comments:

Post a Comment